Begravelses Service

Det er en ’kunst at miste’

En hård kendsgerning i livet er, at vi alle kommer til at miste en, vi elsker. Vi vil alle komme til at blive ramt af sorg over tabet af en kær. Faktisk viser en undersøgelse fra Det Nationale Sorgcenter, at næsten to ud af tre efterladte føler sig dybt ensomme og svigtet af omverdenen i deres sorg. Forholder man denne statistik til det faktum, at der hvert år dør 55.000 danskere, alt imens langt flere sidder tilbage med sorgen over tabet af den, de elsker – ja, så er det pludselig enormt mange danskere, der på årsbasis rammes af ensomhed på baggrund af tabet af en nær.

At vi alle kommer til at miste, er altså et faktum, vi ikke kan rokke ved. Til gengæld kan vi gøre noget ved måden vi håndterer sorgen på – og ikke mindst taler med hinanden om den på. For bliver vi alle en lille smule bedre til at arbejde konstruktivt med sorgen, bliver den også nemmere at bære.

Ny programserie på DR3

Det er i hvert fald det synspunkt, journalist og DR-vært Esben Kjær har – et synspunkt, der har fået ham til at lancere programserien ’Kunsten at miste’.

Esben Kjær møder i programmerne forskellige danskere, som har sorgen tæt inde på livet. I programmerne vises det, hvordan de går igennem sorgen på meget forskellige måder, men alligevel har det tilfælles, at sorgen gør noget ved dem – at den forandrer dem.

Sorgen er derfor ikke kun destruktiv. Den har også et konstruktivt – og forandrende – isæt. Den rummer muligheden for, at man kan blive et andet – og på mange måder et bedre – menneske. Det har Esben Kjær selv oplevet. Det at miste er nemlig ikke ukendt territorium for ham, da han selv har mistet sin syv-årige søn til kræft.

Sorg er ikke en sygdom

Ifølge Esben Kjær har vi danskere masser at lære for at kunne navigere i den sorg, ingen af os slipper for. Her er det først og fremmest vigtigt, at vi erkender, at sorgen har en enorm – og uforudsigelig – kraft. Det mener Esben ikke, at vi anerkender her i landet. I stedet opfatter vi sorg som en sygdom, vi kan kureres for.

Det er bl.a. denne forestilling, Esben vil gøre op med. Han vil påvirke den måde, vi taler om død og sorg på i Danmark, så sorg ikke er en sygdom, men noget, vi må acceptere og lære at tale med hinanden om, så den ikke bliver en ensom byrde at bære.

For som Esben har udtalt til DR i forbindelse med program-lanceringen: ”Der er hårdt brug for, at vi bliver bedre til det her. Vi ender alle sammen med at miste en, vi elsker. Ingen slipper for at blive revet omkuld af sorgen.”

Læs mere om Begravelses Service her:

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s