Anbefaling: Bog om tab af en søskende

For tre år siden døde Pernille Strøm Østers lillebror, Jonas, i en ulykke. Han blev kørt ned af et tog på vej hjem fra sin første gymnasiefest. En fest, storesøster Pernille også deltog i, selvom hun netop var gået ud af gymnasiet.

Den 22-årige Pernille har nu udgivet bogen Tankestrøm og -streger – en personlig beretning om sin sorg og sit liv efter lillebrorens død. Bogen har et meget fragmentarisk præg og indeholder både dagbogsnoter, billeder, skriblerier, tegninger, digte, en depressionstest, kollager og en række gode råd fra andre unge, der har mistet.

For forlaget Bolden, der udgiver bogen, er bogen yderst relevant for en lang række unge mennesker i samme situation som Pernille. For ifølge forlaget mister næsten 1000 børn og unge en søskende hvert år. Mange af dem står tilbage med en kæmpe sorg, og i omgangskredsen kan det være vanskeligt at vide, hvordan man skal forholde sig over den, der har mistet.

Tekster på Facebook og Instagram

Det var forlaget Bolden, der kontaktede Pernille og spurgte ind til, om hun kunne være interesseret i at skrive bogen. Forlaget var nemlig bekendt med de tekster, hun havde lagt op på Facebook og Instagram, hvori hun udtrykte sit enorme savn til lillebroren.

På hendes Instagram kan man finde disse billedtekster:

  • ”Jonas havde tykt, lysebrunt hår. Han havde en masse fregner og når han smilte, kunne man ikke andet, end at gøre det samme. Han var efterhånden et godt stykke højere end mig. Han var ved at blive voksen – sikke en flot en af slagsen. Nu bliver jeg så ked af, at jeg er nødsaget til at skrive i datid.”
  • ”På mit natbord står et billede af Jonas, min bog og en vase med blomster. Til trods for, at jeg er uendelig stolt af bogen, ville jeg give alt for, at hverken bogen eller billedet stod der. Tilbage på mit natbord skulle kun vasen med blomsterne stå, og Jonas skulle vente på mig ved morgenmaden, når jeg vågnede.”

Vigtigt for Pernille at udgive bogen

Da forlaget spurgte Pernille, om hun var interesseret i en bogudgivelse, vidste hun med det samme, at det var rigtige skridt at tage. ”Mange er ensomme, og nogle har en omgangskreds, som bakker ud, når de rammes af sorg. Jeg havde et bagland, som støttede mig, men det var der mange andre, der ikke havde. Det gik op for mig, at jeg gerne vil hjælpe andre, som står i samme situation,” har Pernille udtalt til Hillerød Lokalavis i forbindelse med udgivelsen af bogen.

Med Tankestrøm og -streger vil Pernille gerne være med til at bryde tabuet omkring sorg, så det bliver nemmere at tale om. Som Pernille siger: ”Vi skal blive bedre til at snakke om sorg. Vi snakker om så mange følelser, men ikke om sorg, så både børn og voksne får et underligt forhold til det. Vi er bange for at sige noget forkert. Men så bliver man efterladt i en stilhed, som er 100 gange værre, end hvis nogen kommer til at sige noget lidt forkert. Man er jo ked af det, så der er intet, nogen kan sige, som kan såre en mere end det, der er sket.”

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s