Dus med døden – hvordan vi alle kan omgå en sørgende

For et par måneder siden – nærmere bestemt den 28. september – udgav Marie-Louise og Mette bogen Dus med døden.

Bogen handler om, hvordan du kan være omkring et menneske, der er i sorg, som har mistet. Bogen giver både masser af guidance og konkrete forslag hertil – og den har således en meget praktisk tilgang til et ellers tungt emne, der kan være svært at tale om.

Bogen er et resultat af de erfaringer, Marie-Louise og Mette selv har haft med at miste. I 2011 mistede Marie-Louise sin mor og kort tid efter døde Mettes kæreste også. Begge oplevede, hvordan mange i deres omgivelser havde svært at være naturlige omkring dem i sorgen. Det er denne berøringsangst, Dus med døden belyser, og som bogen giver læseren redskaber til at lægge fra sig.

Begravelses Service har mødt forfatterne bag bogen

Hos Begravelses Service deler vi Marie-Louise og Mettes opfattelse af, hvor vigtigt det er at kunne være nærværende og naturlig, når man er omkring et menneske i sorg. For os er Dus med døden derfor også en meget vigtig bog, der sætter fokus på en tematik, som mange kan have glæde af at få mere indsigt i.

Vi har mødt Marie-Louise og Mette og stillet dem et par spørgsmål til bogen. Spørgsmål, der dykker endnu mere ned i, hvorfor de har udgivet bogen, og hvilken forskel den kan gøre.

Kan I uddybe, hvordan mange i jeres omgivelser konkret har haft svært ved at være naturlige omkring jer i sorgen?

Vi oplevede begge både privat og på arbejdspladsen, at nogle havde svært ved at vide hvad de skulle sige til os, og derfor hellere undgik os. Mange stoppede også efter relativ kort tid, med at spørge indtil os, så det kunne nemt blive lidt akavet at være sammen. Fordi vi gerne ville snakke om vores situation- ihvertfald for det meste, og de vidste ikke hvordan de skulle være omkring os, og vores sorg.

Har I på baggrund af udgivelsen af jeres bog oplevet, at jeres læsere har ændret syn på det at tale med folk i sorg? Er der fx folk, der har fortalt jer, at de har fået nemmere ved at tale om døden og sorgen efter at have læst jeres bog?

Ja, heldigvis har vi hørt fra mange af vores læsere, at de nu tør gribe det anderledes an, når de møder en i sorg. De synes, det er nemmere at spørge ind, eller bare være sammen med den efterladte og lytte, uden at føle at de nødvendigvis skal “fikse” noget. Det er enormt skønt, at vi kan inspirere andre til at nærme sig et andet menneske.

Hvad mener I er nogle af de vigtigste budskaber eller redskaber, bogen giver, i forhold til at lære at blive bedre til at tale om døden med folk, der er i sorg?

Der er mange at tage af, men vi vil fremhæve de her:

– Få dit eget naturlige sprog omkring døden. Hvilke ord og vendinger er nemme for dig at bruge, og hvilke ord og vendinger hører du den ramte bruge. Tal med på det niveau, eller skab det sprog i dig der føles trygt.

– Øv dig i at TURDE tale med mennesker, der har det svært. Søg information og indsigt i hvad det vil sige at stå midt i en stor sorg, og den omvæltning det betyder for ens liv og personlighed.

– Vær lyttende og mindre løsningsorienteret. En sørgende har ikke brug for gode råd og løsninger, men blot kærligt nærvær.

Mener I, at det tema, I tager op i bogen (det at lære at være omkring folk i sorg) er et underdebatteret tema i vores samfund?

Ja, både og. Der er heldigvis for tiden et øget fokus på sorg.

Men mange har det stadig forkvaklet med døden. Det er desværre mere undtagelsen end reglen, når efterladte fortæller om at deres omgangskreds har været der for dem hele vejen igennem.

Det med at sorg ikke kan fikses, at man ikke kan tage sorgen væk fra nogen man holder af, er svært for mange at være i.

Vi skal blive bedre til at acceptere sorgen som et grundvilkår, og at man kan sørge på mange måder, og at en stor sorg bærer man altid med i hjertet resten af livet.

Vi håber i hvert fald at vi kan være med til at gøre det her tema mere spiseligt og nemmere at være i for både dem, der mister, og de pårørende omkring dem.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s