#tagsamtalen

Har du talt med dine nærmeste om den sidste tid? Om hvordan du vil behandles, hvis du bliver alvorligt syg og måske har udsigt til at miste livet?

De færreste har taget denne samtale, for den er hverken sjov eller behagelig – men den er vigtig. Det er nemlig en samtale, der kan få betydning for, om man kommer værdigt herfra, eller om man må leve sine sidste dage på et hospital, omgivet af folk, man ikke kender.

Initiativet #tagsamtalen: Det er vigtigt at tale om døden

I samfundet ser vi i dag en tendens til manglende kommunikation og misforståelser omkring, hvordan borgere ønsker deres sidste tid skal være. Disse misforståelser fører ofte til overbehandling af patienter: Frem for at kunne ånde ud i hjemlige rammer med de allernærmeste ender patienten med at leve sin sidste timer på en hospitalsseng, hvor lægerne forsøger at behandle vedkommende uden held.

For at komme den manglende kommunikation og misforståelser omkring den sidste tid til livs har Dansk Selskab for Patientsikkerhed startet initiativet ”Tag samtalen”. Dette initiativ – som også er en bred, landsdækkende kampagne med hashtagget #tagsamtalen – skal sikre, at det bliver mere naturligt for os danskere at tale om, hvordan vi gerne vil herfra, når vores tid er kommet.

Med initiativet sætter Dansk Selskab for Patientsikkerhed fokus på, at man som borger har mulighed for at få registreret og efterlevet sine ønsker om, hvordan man skal herfra. Kampagnen er altså på én gang en påmindelse om, at man har denne mulighed for at få registreret sine ønsker, og en påmindelse om, at man bør overveje og tale med sine nærmeste om, hvad det egentlig er for nogle ønsker, man har.

Målet med kampagnen er altså, at vi i Danmark opbygger en større synlighed omkring vigtigheden af at møde døden på værdig vis – at vi selv og vores nærmeste tager ejerskab over, hvordan vi skal herfra.

Derfor er det vigtigt at tage samtalen

For at forstå hvorfor det er nødvendigt at tale om måden, man ønsker at dø på, følger her et eksempel fra det virkelige liv.

Kl. 2 om natten får en koordinator besked fra en ambulance med udrykning om, at de kommer med en ældre dame, der bor på plejehjem. Kvinden er bevidstløs og har det rigtig skidt, og teamet til livredning tilkaldes med det samme. De finder hurtigt ud af, at kvinden har været syg længe. Samtidig med ambulancen når kvindens datter frem, og hun fortæller lægerne, at moren over en længere periode er sygnet hen og derfor har været træt af livet.

Den modtagende læge vurderer grundigt den ældre dames tilstand og når frem til den konklusion, at behandling blot vil føre til unødvendig forlængelse af dødsprocessen.

Takket være en god og hurtig indsats fra plejepersonalet, ambulanceredderne og plejehjemmet lykkes det at få damen hjem på plejehjemmet. Her udånder hun næste dag med sine døtre hos sig.

Havde den ældre dame ikke været i dialog med sine døtre og plejepersonalet om hendes tilstand og givet udtryk for, at hun over en længere periode var blevet træt af livet, kunne det nemt have endt med masser af undersøgelser og smertefulde behandlingsforsøg – og måske en død på intensivafdelingen med rør og slanger og ukendte lyde.

Ved at tage samtalen blev dette undgået.

Læs mere om initiativet #tagsamtalen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s