Det er vigtigt at tale med ældre om døden

Døden er noget, som vi alle sammen ved, at vi kommer til at opleve. Vi kan aldrig være sikre på, hvornår eller hvordan den rammer. Dog er det klart, at jo ældre man bliver, jo større bliver sandsynligheden. Det betyder også, at mange ældre mennesker begynder at tænke mere over døden, og hvordan den skal foregå. I takt med at man bliver ældre, bliver risikoen for sygdomme eller andre fysiske problemer også større. Derfor er det for mange ældre mennesker relevant at skulle tage stilling til, om de ønsker reel behandling af en eventuel sygdom, eller om de blot vil lindres. Døden er derfor mere relevant for ældre mennesker, end det er for os andre, og derfor er det endnu vigtigere, at vi åbner op for emnet, når vi har med ældre mennesker at gøre.

De ældre mennesker bliver sjældent hørt

Vi lever i dag i et samfund, hvor de ældre bliver mere og mere marginaliserede. I gamle dage var det familiens ansvar at tage sig af de ældre, men i dag er der mindre tid til det, og ældreplejen er blevet institutionaliseret. Samtidig lever vi længere og længere, så vi i dag kan tale om ”yngre ældre” og ”gamle ældre”. Det er især de gamle ældre, der har passeret de 90 år, der har behov for at tale om døden. Det viser en undersøgelse, hvor man talte med flere ”gamle ældre”. Det viser sig, at det er meget individuelt, hvordan de ældre har det med døden. Nogle føler, at de sidder i dødens venteværelse og blot vil have det overstået, mens andre endnu ikke er parate til at forlade denne verden, og som især er bange for, hvordan deres pårørende vil tage imod det. Derfor er det ofte meget svært for de pårørende at gennemskue, hvad den pågældende ønske ældre sig, og det er her, vigtigheden at kommunikation om emnet kommer ind i billedet. Ved at tale om døden kan man finde ud af, hvad den ældre tænker og også, hvordan vedkommende ønsker pleje i den sidste tid.

De ældre vil gerne tale om døden

For mange er døden et tabu, som man sjældent indleder en samtale om, medmindre det er nødvendigt. Dog forholdet det sig en smule anderledes med de ældre, hvilket formentlig skyldes, at døden er mere relevant for dem. Faktisk viser det sig, at det kun er et mindretal af de ældre, der ikke vil tale om døden. I Irland har Milford Care Centre taget et initiativ, hvor de samler ældre til såkaldte samtalecaféer, der hver gang har et overemne, der har en eller anden sammenhæng med døden. Det giver de ældre en mulighed for at åbne op om de svære emner over for andre, der sidder med de samme tanker. Det beviser, at de ældre gerne vil tale om døden, men det er ikke altid, at de har muligheden for det. Som tidligere nævnt er døden for mange ikke et behageligt eller særligt anvendt emne, men for de ældre er det ikke desto mindre en ting, der optager mange af deres tanker og bekymringer. Derfor er det utroligt vigtigt, at man både som pårørende og plejer giver sig tid til at tale med den ældre om døden og de ting, der må følge med den. Vi har hos Begravelses Service haft kontakt til folkene bag Milford Care Centre hospicet, hvilket har inspireret os til indholdet i nogle af vores foredrag. På sigt ønsker vi at kunne genskabe den slags samtale cafeer her i København. Denne slags samtaler med andre ældre giver nemlig en unik mulighed for at drøfte døden og alt, der hører med, i behagelige og komfortable rammer. Som denne artikel beskriver, er det nemlig vigtigt, at samtalen om døden ikke bliver en formel ting, der skal overstås, fordi man vil kende til den ældres ønsker. Det at tale om døden skal være en ting, hvor der bliver taget god tid til at tale og blive hørt.

Vil du vide mere om mulighederne?

Hvad enten du selv er ældre, eller du blot vil vide mere om mulighederne med død og begravelse, findes der foredrag, der kan give dig god information og svar på dine spørgsmål. Eksempelvis har vi hos Begravelses Service dette foredrag, der handler om, hvordan man kan arrangere en begravelse uden kirke. Kender du et ældre menneske, der foretrækker en begravelse uden kirkelig indblanding, kan dette foredrag hjælpe dig med at finde ud af, hvad alternativerne er. Når et familiemedlem går bort, er der desuden ofte en arv, der skal fordeles blandt de pårørende. Ved hjælp af et ”Arv og skifteret for begyndere ”-foredrag hos Begravelses Service, kan du blive helt klar på, hvilke regler der gælder. Klik her for at læse mere om foredraget og de spørgsmål, det besvarer.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s