Tal med børn om sygdom og død

Sygdom og død er tunge emner, der ikke bliver talt meget om. Det skyldes mange gange, at man kan blive i dårligt humør af den slags samtaler, samtidig med at det kan være svært at udtrykke sig præcist eller vide, hvad man skal sige, fordi der ofte er mange og stærke følelser forbundet med emnerne. De fleste af os har oplevet alvorlig sygdom eller død tæt på, og det er et faktum, at vi alle sammen kommer til at stå ansigt til ansigt med døden en dag. Derfor er det også emner, der er utroligt vigtige at få talt om, selvom det kan være svært. Det gælder ikke mindst, når det kommer til børn og unge, som kan have svært ved at forstå, hvad døden egentlig handler om. Derfor vil børn og unge ofte også reagere anderledes på død i nær familie eller vennekreds, end det vil være tilfældet med voksne. Er man ikke vant til at snakke om døden eller alvorligt sygdom, kan det være svært at få en dialog i gang, men det er nødvendigt, så man sikrer sig, at et barn eller et ungt menneske lærer at håndtere død eller sygdom i familien på den bedst mulige måde.

Hvordan kan man gøre det?

Mange ved ikke helt, hvordan de skal tale om døden, da det i Danmark er lidt af et tabu. Det er ofte et emne, man forsøger at undgå, bevidst eller ubevidst, selvom det altid er aktuelt for alle. Man kan nemlig aldrig vide, hvornår eller hvordan døden rammer i familie eller vennekreds. At tale om døden bliver ikke nemmere af, at man har med børn og unge at gøre. Det kan være svært for børn, især i den yngre aldersgruppe, at forstå og forholde sig til noget så abstrakt som døden. Alligevel er det utroligt vigtigt, at man får snakket om tingene, især hvis et barn ændrer adfærd som følge af et dødsfald i den nære familie. I dette tilfælde kan man gøre brug af Kræftens Bekæmpelses spørgemetode bestående af fem trin, hvor man kan finde ud af, hvad barnet tænker og føler, samt hvordan man bedst kan hjælpe det igennem perioden.

1.      Beskriv, hvad du har lagt mærke til

Hvordan har barnet ændret adfærd? Det kan være, at barnet lukker sig mere inde i sig selv og bruger mindre tid med sine venner. Når du fortæller barnet, hvad du har lagt mærke til, viser du barnet, at vedkommende bliver set. Det er en god måde at indlede en samtale om, hvordan døden har påvirket barnet, samt hvad der kan gøres for at hjælpe.

2.      Del dine tanker om situationen

Et barn vil mange gange være mindre opmærksom på sig selv og sine egne handlinger, end det er tilfældet med voksne. Det er derfor ikke altid, at barnet kan forklare, hvorfor det har ændret adfærd. Derfor kan det være en god idé at komme med bud på, hvad du tror, der er grunden. Eksempelvis kan man spørge, om grunden til at barnet er mere hjemme, er fordi forælderen er syg, og det så vil bruge mere tid med ham eller hende. På den måde bliver det nemmere for barnet selv at finde ud af, hvad der ligger bag ændringen i adfærd.

3.      Anerkend barnets reaktion

Det er helt naturligt at reagere på døden eller alvorlig sygdom, og det er vigtigt, at barnet ved det. Derfor er tredje trin, at du anerkender barnets reaktion. Det kan eksempelvis ske ved, at du siger, du godt kan forstå reaktionen, og at andre børn har reageret på samme måde. På den måde kan barnet forstå, at det ikke er unormalt, at det reagerer på situationen.

4.      Find ud af, hvad barnet tænker

Sommetider kan det være svært at finde ud af, hvad et barn tænker. Du kan enten vælge at spørge helt åbent om, hvad barnet tænker. Hvis barnet reagerer specielt på et spørgsmål eller en kommentar, kan du også vælge at spørge ind til, hvorfor barnet reagerede på netop det. Derved kommer du ind i barnets hoved og finder ud af, hvordan det har det med forskellige aspekter af situationen.

5.      Tal om hvad der kan gøres

Det sidste trin handler om at finde ud af, hvad der kan gøres, for at barnet både har plads til at reagere på situationen, men også kan lege og bruge tid med sine venner som normalt. Her kan det være en god idé at spørge ind til, hvad barnet selv tænker, og om det har nogen idéer til, hvordan man kan forbedre situationen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s