Begravelses Service

Danskerne taler sjældent om døden

Hvornår har du sidst talt med nogen om døden? Ifølge danske statistikker er det længe siden. Omfattende undersøgelser viser nemlig, at vi danskere sjældent taler om døden. Faktisk viser en undersøgelse, at der er mere end 50%, som opfatter døden som et reelt tabu i vores samfund – altså noget, man ikke taler om, medmindre det er absolut nødvendigt. På trods af at vi alle sammen ved, vi en dag skal dø, er døden et samtaleemne, vi bevidst eller ubevidst undgår. Dog er det utroligt vigtigt, at man kan tale om døden, ikke mindst med dem der står en nær. Hvis man ikke taler om døden, er det nemlig langt sværere at forberede sig på den dag, hvor den rammer en i den nære venne- eller familiekreds.

Hvorfor er det vigtigt?

Døden er et tema og et emne, der altid vil være aktuelt for os alle. Det er uforudsigeligt, hvornår og hvordan døden rammer næste gang. Derfor er det utroligt vigtigt, at man kan tale om døden, så man er mere forberedt på situationen, når den opstår. Det gælder ikke mindst blandt børn og unge, der kan have svært ved at forstå og forholde sig til døden, især hvis der ikke er nogen kommunikation med voksne omkring det til stede. Primært gælder det børn i den yngste aldersgruppe fra 0-11 år, hvor 40% af de voksne ikke mener, det er nødvendigt eller vigtigt at tale med dem om døden. Det er dog i mange tilfælde ikke sandt – ikke at tale om døden gør det ikke alene sværere for de pågældende børn at håndtere det, hvis en i familien eller vennekredsen går bort, men det gør dem også uforstående over for en situation, hvor andre måske oplever et dødsfald tæt på. Samtidig kan det at tale om døden, et emne, der virker tungt og sørgeligt for mange, bringe tryghed omkring det og bringe mennesker tættere på hinanden. Der er altså en række af grunde til, at det er vigtigt at komme danskernes berøringsangst med døden til livs.

Hvordan taler man om døden?

Det kan være svært at komme en såkaldt tabustatus til livs. Mange er af den opfattelse, at døden ikke er et acceptabelt samtaleemne, og derfor er der ikke mange, der tør tage initiativet til at tale om det. I mange tilfælde er det en god idé at starte med at tale med en eller flere personer, som man står nær. På den måde er man sikker på, at der er tryghed omkring samtalen. Har man med børn at gøre, er det vigtigt, at man taler om døden på et niveau, der passer til dem. Det vil sige, at man forsøger at lave døden til en figur, der passer ind i deres univers, så det bliver nemmere for dem at forstå. På den måde kan man nemmere komme i snak om døden og gøre emnet mere tilgængeligt og acceptabelt. Det vil ikke alene give tryghed omkring den begivenhed, der rammer os alle en dag, men også give bedre mulighed for at håndtere og forstå situationen, når en ven eller bekendt afgår ved døden.

Få mere viden om døden – og begravelser

Det er en kendsgerning, at vi ikke taler meget om døden og alt det, der følger med. Derfor er der også mange, der er i tvivl om, hvordan man som pårørende kan og skal håndtere et dødsfald og efterfølgende en begravelse. Hvis du er klar til at åbne op og høre mere om død og begravelse, så du er forberedt på fremtiden, kan du med fordel gå til et af Begravelses Services spændende foredrag. Eksempelvis har vi vores ”Begravelse for begyndere”, der kommer med konkrete råd til tiden efter et dødsfald og planlægning af begravelse. Dette foredrag giver også stof til eftertanke – vil du eksempelvis selv planlægge din begravelse? Vores foredrag henvender sig både til dig, der er pårørende og dig, der blot vil vide mere om mulighederne omkring døden og begravelse.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s