Begravelses Service og ”De 5 faser af sorg”

Begravelses Service og ”De 5 faser af sorg”

Døden er et gådefuldt koncept og noget, som de fleste mennesker aldrig kan eller vil affinde sig med. Hos Begravelses Service har vi igennem vores mange år som bedemænd set næsten alle slags reaktioner et menneske kan have, når sømmene bliver revet op og ens verden for evigt er ændret.

Begravelses Service vil i dette indlæg gennemgå de 5 faser af sorg. Noget, mange mennesker kan opleve at gå igennem, når de rammes af personlig tragedie ved det at miste et menneske tæt på. Begravelses Service føler det vigtigt at pointere, at sorg er forskellig fra person til person og der er ingen sikkerhed for, at man vil opleve alle 5 faser – hvis nogen.

De 5 faser af sorg blev først præsenteret i 1969 af Elisabeth Kübler – en psykiater fra Schweiz. Begravelses Service vil her gennemgå disse 5 faser.

Fase 1: Benægtelse

Den menneskelige hjerne er en forunderlig og mystisk enhed. Når hjernen præsenteres for dårlige nyheder, vil det følelsesmæssige register gå i overgear og den rationelle del vil derfra gå i forsvar. Dette sker igennem benægtelse. Dette forsvar vil beskytte imod den første bølge af smerte.

Begravelses Service møder sjælendt klienter i dette stadie men forstår realiteten af det.

Fase 2: Vrede

Hos Begravelses Service oplever vi især, at unge mennesker, ofte i deres første møde med døden, kan stå fast i dette stadie. Der er oveni de mange andre følelser og indtryk nu også en gennemtrængende og fremmed følelse.

Det er dog ikke unikt for unge at føle vrede i forbindelse med sorg, pointerer vi hos Begravelses Service. Det er menneskelig natur at søge en årsag, men nogle gange findes der ikke en årsag til, hvorfor vores kære bliver taget fra os. Denne følelse, der kan forekomme ”forkert”, er helt naturlig, mener vi hos Begravelses Service.

Fase 3: Forhandling

Begravelses Service skelner ikke mellem vores klienter på religion og vi ved, at sorg er en universal følelse, som ikke er bundet af tro.

Forhandlingsstadiet er, hvor mange mennesker vil søge et mirakel, og derfor vil tanken om noget større end os selv ofte være tilstede.

Begravelses Service ser især at sager, hvor forældre skal stå overfor den utænkelige realitet at begrave deres børn, vil forhandle. Give alt, hvad de ejer, alle penge og endda deres eget liv, for at få sit barn tilbage.

Fase 4: Depression

Det kan måske have en meget mørk klang, at kalde den 4. fase for depression.

Begravelses Service forsikrer dog, at det ikke er ligeså mørkt, som det kan fremstå, og der tales ikke om depression i samme omfang som den vi kender.

Der skelnes mellem 2 slags depressioner, når det kommer til sorg og tab.

Den første er én, som Begravelses Service er meget velkendt med, nemlig de praktiske implikationer ved en begravelse/bisættelse. Der snakkes her blandt andet om omkostningerne. Begravelses Service er især her meget bevidste om denne fase.

Den første depression er desuden også domineret af den anden slags depression – nemlig den virkelige sorg.

Hos Begravelses Service finder vi, at vi ofte i vores sorg kan begynde at opleve tvivl og lavere selvværd. Tilbragte vi nok tid med den afdøde? Kunne vi have gjort mere? Begravelses Service forsikrer, at disse tanker er helt naturlige. Det er et udtryk for de følelser, der lå til grunde for den person, som vi ikke længere har i vores liv.

Denne fase er dog også, hvor vi begynder at sige vores farvel. Hos Begravelses Service mener vi især, at det i denne fase kan være sundt at være sammen med andre mennesker. Måske har man bare brug for et kram.

Fase 5: Accept

Som nævnt i starten er der ingen regler for at skulle gennemgå alle disse faser, forsikrer vi hos Begravelses Service. Der er ingen tidshorisont, og der er ingen sikring mod, at man nogensinde kommer over de første faser.

Begravelses Service ser dog i langt de fleste tilfælde, at accept kommer med tiden. Accept er ikke ensbetydende med glæde, men der, hvor de første 3 faser kollapser og den overdøvende sorg begynder at tabe sin stemme.

Begravelses Service håber, at indblik i disse 5 faser kan hjælpe dig og skulle du en dag stå i en svær situation, er Begravelses Service klar med hjælp og rådgivning.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s