Hvor må afdøde begraves? Få svar fra Begravelses Service her

 

begravelses serviceI Begravelses Service har vi fået flere henvendelser fra pårørende, der skal bisætte eller begrave deres nærmeste, hvad angår mulighederne og reglerne for, hvor og hvordan man må/kan begrave afdøde.

I det følgende indlæg vil vi fra Begravelses Service derfor forklare, hvad mulighederne og reglerne er for at begrave sin afdøde. Du er desuden også altid mere end velkommen til at kontakte Begravelses Service, hvis du stadig sidder tilbage med ubesvarede spørgsmål.

I Danmark er der ikke nogle regler for, hvordan selve ceremonien (ceremonien markerer begivenheden ved en begravelse eller bisættelse) skal foregå. Som pårørende til afdøde har man derfor selv valget om, hvorvidt man for eksempel vil holde ceremonien udenfor kirkens område – derhjemme eller eventuelt et sted, der har haft særlig betydning for den afdøde og hans eller hendes pårørende. De fleste danskere bruger imidlertid kirke eller kapel til ceremonien og afskeden med deres pårørende.

Derimod er der i Danmark andre og helt klare regler for, hvor afdøde skal begraves eller bisættes og hvad man må gøre med asken efter en eventuel kremering. I Danmark er det en regel, at en begravelse eller en urnenedsættelse skal ske på en godkendt begravelsesplads. En godkendt begravelsesplads er en af Danmarks folkekirkelige kirkegårde, som bestyres af kommunen. Dog findes der få undtagelser, hvor der er mulighed for at begrave afdøde andre steder end på de godkendte folkekirkelige begravelsespladser i Danmark. Til gengæld er de godkendte kirkegårde åbne for alle – uanset hvilket trossamfund, man er fra.

Af andre godkendte begravelsespladser findes der for eksempel kirkegårde, hvor der er afdelinger for folk med jødisk eller muslimsk tro og snart bliver det også muligt med såkaldte skovbegravelser. I Århus findes desuden en ikke-religiøs afdeling på Vestre Kirkegård. Samtidig er det ikke et krav, at man er medlem af folkekirken for at kunne blive begravet eller bisat på end af Danmarks godkendt folkekirkelige begravelsespladser.

Nedenfor har vi fra Begravelses Service lavet en overskuelig liste i punktform over de muligheder, der forekommer, i forbindelse med hvor afdøde må begraves i Danmark.

Kirken:

De fleste danskere vælger at begrave eller bisætte afdøde på kirkegården. Der er mange forskellige typer af gravsteder på de forskellige kirkegårde, og priserne varierer en del. Som medlem af folkekirken er det billigere at betale for et gravsted end som ikke-medlem af folkekirken. Når man som pårørende skal vælge det helt rigtige gravsted, kan det være en mulighed at få en rundvisning på den aktuelle kirkegård, inden man beslutter sig.

Askespredning på havet:

Det er også muligt at sprede den afdødes aske på havet. Det kræver gerne, at man kan dokumentere skriftligt, at det var afdødes særlige ønske, hvorefter man får tilladelsen. Det er dog muligt at få en tilladelse uden skriftlig dokumentation, hvis de pårørende er enige. Her vil det i sidste instans være præsten i den afdødes sogn, der træffer afgørelsen. Hos Begravelses Service kan vi vejlede dig i, hvordan du retter henvendelse til dem.

Urnenedsættelse:

I Danmark er det også muligt med urnenedsættelse på privat grund. Ligesom ved askespredning kræver en særlig tilladelse. Det er ikke tilladt at opbevare urnen med den efterladtes aske privat, fx i stuen.

Donation til videnskaben:

En fjerde mulighed er, at donere den afdødes legeme til videnskaben. Det kan dog kun være en mulighed, hvis afdøde selv af givet sin tilladelse og indsendt en erklæring herpå på forhånd.

Kontakt Begravelses Service:

Har du spørgsmål til ovenstående liste, der vedrører muligheder og regelmæssigheder for, hvor afdøde kan og må begraves eller bisættes, er du altid velkommen til at kontakte Begravelses Service. Hos Begravelses Service kan vi vejlede og rådgive dig grundigt, fordi vi har mange års erfaring og giver os god tid til at lytte og hjælpe.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s