Begravelses Service: sådan planlægger du en ceremoni

Begravelses Service Står du i den triste situation, at en af dine kære er gået bort og du derfor skal arrangere en ceremoni, har du sikkert med en masse spørgsmål om hvordan og hvorledes. Især hvis det er første gang, du har ansvaret for et sådant arrangement kan det være rart, at få noget hjælp fra sidelinjen. Netop derfor har Begravelses Service her sammensat en komplet guide, der kan hjælpe dig fra A til Å.

1. Begravelse eller bisættelse? Begravelses Service kan det hele

Først og fremmest skal du finde ud af, hvorvidt ceremonien skal være i form af en begravelse eller en bisættelse. I bund og grund handler det om, om den afdøde skal i begraves (en begravelse) eller om denne skal brændes (bisættelse). Mange ældre har givet udtryk for deres ønske, inden de går bort. Hvis ikke afdøde har givet udtryk for, hvorvidt det skal være en begravelse eller bisættelse, er det ifølge Begravelses Service op til den afdødes ægtefælle, familie eller nærmeste, at beslutte dette. Den der er ansvarlig for istandsættelse af en begravelse eller bisættelse kaldes hos Begravelses Service for anmelderen. Det er derfor denne anmelder, der tager den endelige afgørelse om, hvorvidt afdøde skal kremeres (brændes) eller begraves (jordfæstes). Det er også anmelderen, der anmelder dødsfaldet til sognet, og dermed stiller sig ansvarlig for at kontakte Begravelses Service for at få gennemført en begravelse eller bisættelse i forhold til afdødes ønsker. Oftest oplever Begravelses Service, at denne anmelder er af nærtstående familie.

2. Hvordan skal der tages afsked? Snak med Begravelses Service

I gamle dage indebar en ceremoni, at de efterladte kunne gå og våge over den afdøde. Dette kunne godt stå på i et par dage, hvilket gav de efterladte en mulighed for at tage ordentligt afsked. I dag beretter Begravelses Service om, at det oftest finder lidt anderledes sted. I stedet for at have den afdøde ”stående fremme” over en periode på et par dage, får vi i dag dækket behovet for at tage afsked med vores kære ved en kortere afsked, hvilket ifølge Begravelses Service ofte foregår i et kapel inden ceremoniens start. For mange gør denne form for afskedsceremonien det nemmere, at sige endeligt farvel, når de har set den afdøde i kisten. Begravelses Service oplever dog også mange, der blot vælger selve bisættelses- eller begravelsesceremonien uden en afskedsceremoni inden. Når du har taget stilling til dette, skal der besluttes, hvorvidt ceremonien skal foregå borgerligt eller kirkeligt. Med andre ord skal du beslutte, om der skal arrangeres en begravelse eller bisættelse forestået af en præst, eller om den afdøde havde et ønske om at begraves uden for kirken. Er afdøde ikke medlem af Folkekirken, antages det automatisk, at denne ikke ønsker en kirkelig begravelse eller bisættelse. Ønsker de efterladte en kirkelig ceremoni, selvom den afdøde ikke medlem af Folkekirken, kan Begravelses Service dog sagtens arrangere, at der medvirker en præst, hvis de efterladte selv er medlemmer. Begravelses Service kan ligeledes arrangere en ceremoni, hvor afdøde er medlem af Folkekirken, men hvor de pårørende ikke ønsker, at der deltager en præst til ceremonien. Her sørger Begravelses Service blot for, at anmelderen underskriver en erklæring om, at de ikke ønsker deltagelse fra en præst. Ønskes der en kirkelig begravelse eller bisættelse, hjælper Begravelses Service med at arrangere møde mellem den ønskede præst og den afdødes familie og efterladte.

3. Offentliggørelse af bisættelses- eller begravelsesceremoni – Begravelses Service hjælper dig

Normalvis vælger de pårørende til den afdøde, at offentliggøre bisættelses- eller begravelsesceremonien, så eventuelle bekendte af den afdøde har en chance for at deltage. Dette er dog ifølge Begravelses Service helt op til de efterladte og anmelderen, hvorvidt der skal orienteres om dette offentligt med en bekendtgørelse i eksempelvis avisen eller på nettet. Nogle foretrækker en bisættelses- eller begravelsesceremoni, hvor kun de allernærmeste deltager. Ønskes der en bekendtgørelse, kan Begravelses Service hjælpe med valg af medier og indhold til dødsannoncen.

4. Selve ceremonien

Du er nu i din planlægning nået frem til selve dagen for bisættelses- eller begravelsesceremonien, hvilket ifølge Begravelses Service normalt tager omkring en halv time i kirken eller det sted, hvor anmelderen har ønsket, at det skal foregå. Normalvis sidder de tætteste pårørende på de forreste rækker i kirken, uanset om der er tale om en begravelse eller en bisættelse. Er der tale om en begravelse fortæller Begravelses Service, at de pårørende ofte følger med præsten og kisten ud på kirkegården, hvor selve jordpåkastelsen vil finde sted på den ønskede gravplads.

5. Mindeord og taler under ceremonien

Ofte vælger de tætteste pårørende til en bisættelses- eller begravelsesceremoni, at knytte et par ord til den afdøde – det, der ifølge Begravelses Service kaldes mindeord. Ved at knytte et par ord hertil, kan man gøre ceremonien og afskeden mere personlig, og man kan samtidigt dele sine tanker med de øvrige efterladte ved ceremonien. Ønsker du at knytte et par mindeord eller en lille tale til ceremonien, kan du aftale dette med Begravelses Service og/eller præsten. Det er dog ikke alle, der vælger at sige noget til en ceremoni, og som finder det mere passende blot at komme med blomster, tegninger eller personlige hilsner til ceremonien.

6. Blomster til begravelser og bisættelser – Begravelses Service guider dig

Selvom det er det mest normale, at komme med blomster og blomsterdekorationer til en bisættelse eller begravelse, så er det ifølge Begravelses Service helt valgfrit. Ofte sørger anmelderen og de nærmeste pårørende dog for, at der er en dekoration til at lægge på kisten, hvis der er tale om en begravelse. Har du brug for hjælp til at vælge en passende dekoration, er dette naturligvis noget, Begravelses Service kan hjælpe med.

7. Påklædning under ceremonien – Begravelses Services anbefaling

Der er tradition for, at man iklæder sig sort under en begravelse eller bisættelse, men dette er ikke et krav, der er stillet fra kirkens side. Dog rådgiver Begravelses Service deltagere til at klæde sig respektfuldt på.

8. Sammenkomst efter ceremonien –

Ofte, men ikke altid, sørger anmelderen og de nærmeste pårørende til den afdøde for en mindesammenkomst, hvor man kan mødes om en gravøl eller noget kage og kaffe. Ifølge Begravelses Service har en sådan mindesammenkomst altid været en god måde at få taget ordentligt afsked. Ifølge Begravelses Service er det gang på gang dokumenteret, at samvær og fællesskab er noget af det bedste for sorgbehandling. Dog er der også mange der fravælger et sådant arrangement, fortæller Begravelses Service, på grund af økonomiske årsager. I dette tilfælde anbefaler Begravelses Service ofte at erstatte arrangementet med en fælles gåtur, hvor man kan snakke og dele gode minder.

9. Begravelse eller bisættelse uden for Folkekirken? Få hjælp fra Begravelses Services partner

Står du og skal arrangere en bisættelse eller begravelse uden for Folkekirken, kan afskedsceremoni.dk, der også er en del af Begravelses Services, hjælpe dig med at arrangere dette. Bededame og ceremonilederen Ane Christensen derfra står klar til at hjælpe med tilrettelæggelse af en unik ceremoni. Her kan du få hjælp til alt i forbindelse med en begravelse eller bisættelse uden for Folkekirken. Der vil snart komme flere spændende indlæg fra Begravelses Service.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s